DDD
RO EN

ODD 2 FOAMETE „ZERO” – ANALIZA PROGRESULUI ROMÂNIEI CONFORM SEMESTRULUI EUROPEAN: RAPORTUL DE ȚARĂ PENTRU ROMÂNIA 2020

Luni, 11 mai 2020

Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 vizează dezvoltarea unui sector agroalimentar durabil și competitiv pentru îmbunătățirea calității vieții și asigurării unei alimentații sănătoase. Problemele legate de foamete au fost depășite în mare măsură la nivelul Uniunii Europene, însă se dezvoltă noi provocări legate de nutriție. Cu toate acestea, la nivelul anului 2017 România a înregistrat cea mai mică rată de obezitate, de 10,4% față de media UE28 de 15,2%. Pentru o societate sănătoasă, trebuie dezvoltată o agricultură durabilă și conștientizarea importanței nutriției sănătoase.

Producția agricolă durabilă din România înregistrează o creștere ușoară, situându-se încă sub media europeană. Una dintre cauze este subfinanțarea cercetării – dezvoltării – inovării în domeniul agriculturii. Conștientizarea importanței nutriției sănătoase se reflectă în tendința de extindere a suprafețelor destinate agriculturii românești ecologice, la nivelul anului 2018 situându-se la 1/3 din media europeană. Pe de altă parte, se constată o creștere a gradului de utilizare intensivă a terenurilor agricole, fapt ce conduce la epuizare accelerată a solului prin deficitul de substanțe nutritive, în special azot.

Concluzie.

România trebuie să dezvolte o agricultură durabilă prin intensificarea eforturilor pentru creșterea randamentului agricol, prin implementarea de tehnologii avansate, ca rezultat al cercetării și inovării, precum și prin mărirea suprafețelor destinate agriculturii ecologice.

ODD 2 în contextul pandemiei.

Închiderea temporară a școlilor în România accentuează starea de vulnerabilitate alimentară a copiilor din grupurile dezavantajate și diminuează eforturile autorităților locale în implementarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar hrănitor (mese calde sau pachet alimentar) pentru preșcolari și elevi, aprobat prin Ordonanța de urgență 9/2020. Un efect pozitiv al pandemiei COVID 19 a fost valorificarea lanțului scurt „de la fermă direct la consumator” fiind încurajat consumul de produse autohtone.


Subiecte corelate

Setări cookies