Este Ziua Internaţională de Conştientizare a Risipei Alimentare (ONU) și iată că vremurile pe care le traversăm ne-au arătat că suntem din ce în ce mai mulți cei care conștientizăm problematica risipei alimentare.
Aproape o treime din producția totală de mâncare este irosită în fiecare an (1.3 miliarde tone) dar toți putem juca un rol important în combaterea acestui fenomen.
În Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă, combaterea risipei alimentare este susținută prin Obiectivele de dezvoltare durabilă #ODD2 - Foamete „Zero”, #ODD3 - Sănătate şi bunăstare și ODD12 - Consum și producţie responsabile.
Risipa alimentară este un fenomen global dar care poate fi combătut de fiecare dintre noi, fiecare dintre noi, zilnic, acasă, la serviciu, oriunde ne aflăm.
De cele mai multe ori, cu eforturi minime, risipa alimentară poate fi redusă, economisind bani și contribuind la protejarea mediului.
Sunt lucruri la îndemâna tuturor: să facem liste de cumpărături, să ne planificăm mai atent mesele, să refolosim surplusurile alimentare, să congelăm anumite produse. Împreună vom reuși!